Lugubere vondst: aalscholver in rattenklem

Het dier moet naar aan zijn einde zijn gekomen

Robert Jan van der Woud, Noord Hollands Dagblad

Zondag 20 maart 2022 om 11:18

VOLENDAM

Fauna-adviseur Peter van Poelgeest doet wel vaker nare ontdekkingen. Een aalscholver in een klem, die normaal dient voor het vangen van muskusratten, is ook voor hem niet alledaags.

Hij deed de vondst in Volendam. Vermoedelijk heeft de vogel tijdens het vissen de val geactiveerd, die zich vervolgens meedogenloos om een van zijn poten sloot. De doodsstrijd moet lang en naar zijn geweest, vermoedt Van Poelgeest. ,,Hij heeft zijn eigen poot gebroken in de poging om los te komen’’, zegt hij na bestudering van het stoffelijk overschot.

Een dergelijke vondst is een zeldzaamheid, maar het geeft volgens de fauna-adviseur wel aan dat het gebruik van dergelijke vallen dieronvriendelijk is. ,,Het lastige is dat die klemmen onder water zitten en je deze zelden ziet. Ongewenste bijvangsten zijn geen uitzondering en degene die de klemmen zetten en controleren, zullen liever niet melden dat ze hun werk niet goed doen.’’

Waterschappen stellen dat het vangen van muskusratten een noodzakelijk kwaad is. De dieren ondergraven dijken, kades en oevers en dat kan de veiligheid verminderen. Het gebeurt echter regelmatig dat er ook andere dieren in de val lopen. Met name watervogels vormen een risico. Zwanen, eenden en ook aalscholvers worden regelmatig levend bevrijd uit zo’n klem. Vorig jaar ontstond er nog een rel nadat een loslopende hond die in het water wilde spelen, in een klem voor een muskusrat terechtkwam. Ook dat dier bracht het er uiteindelijk levend vanaf.

Het dier dat in Volendam werd teruggevonden, was minder fortuinlijk. Van Poelgeest is geen fan van de klemmen of kooien waarmee muskusratten worden vervangen, zegt hij. Hij vindt de methode te dieronvriendelijk en twijfelt aan de noodzaak. Veel vissers beschuldigen de aalscholver ervan nadelige invloed te hebben op de visstand. Ook daarbij plaatst de fauna-adviseur zijn vraagtekens: de vogels vangen vooral kleinere vissen waar beroepsvissers geen belangstelling voor hebben.