Duurzaam Fauna Advies hart voor dieren

Noord-Hollands Dagblad – Waterlands welvaart – 28 mei 2008 –
door Marco van Nek

Peter van Poelgeest start Duurzaam Fauna Advies

Het diervriendelijke alternatief

Van actievoerder tegen ‘ganzenruimingen’ naar professioneel faunabeheerder. In een paar jaar raakte Purmerender Peter van Poelgeest zo ingevoerd in het aanpakken van dierenoverlast dat hij besloot zelf een adviesbureau te beginnen, het eenmansbedrijf Duurzaam Fauna Advies.

Vanaf het moment dat enkele jaren geleden het bestrijden van overlast door Canadese ganzen in Purmerend hoog op de agenda kwam, staat Van Poelgeest op de barricaden. Als fervent tegenstander van dieronvriendelijke oplossingen roerde hij zich meer dan eens. En zo rolde de Purmerender van het één in het ander. Hij werd provinciaal fauna-adviseur bij de Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren benaderde hem voor het statenlidmaatschap. Sinds maart vorig jaar maakt hij deel uit van de tweemansfractie.

„Ik ging toen van vijf naar drie dagen in de week werken bij de beddenspeciaalzaak waar ik al 21 jaar bedrijfsleider was. Het statenwerk kun je er naast een full-time baan niet bij doen. De stap van drie naar nul dagen in loondienst werd daardoor ook een stuk makkelijker. Het werd ook tijd om eens wat anders te gaan doen. Maar het is natuurlijk wel een sprong in het diepe.”

Nu lost Van Poelgeest voor gemeenten en andere instanties problemen met dierenoverlast op. Zonder dat dieren daar de dupe van worden. Ganzen, kippen, konijnen, eenden, pauwen. De Purmerender heeft al menige woonwijk of park van een overschot aan dieren ontdaan. Stuk voor stuk kwamen ze goed terecht. Bij mensen die Van Poelgeest een contract laat tekenen waarin ze verklaren zich over de dieren te ontfermen. „En ik ben kritisch hoor. Ik laat de dieren niet zomaar bij iemand achter.” Met Duurzaam Fauna Advies wil Van Poelgeest een alternatief zijn voor faunabeheerders die dierenwelzijn minder hoog in het vaandel hebben. Die bijvoorbeeld gemeenten van hun ganzenprobleem proberen te verlossen met het vergassen van de dieren. „Ik neem die bedrijven niets kwalijk hoor. Blijkbaar is de situatie zo gegroeid. Ze kunnen bestaan bij de gratie van gemakzucht en het gebrek aan kennis bij opdrachtgevers.”

Van Poelgeest is blij met een gemeente als Edam-Volendam. Die benaderde hem om het pauwenprobleem in Edam op te lossen. Binnen drie weken waren alle pauwen gevangen en elders ondergebracht. „Ze hebben daar ook nog een reigerprobleem. Daar zou ik best ook eens naar willen kijken. Ik denk dat ik dat ook kan oplossen. Reigers zijn natuurlijk wel in het wild levende dieren. Dus die moet je verjagen. Hun nesten uit de bomen halen en verplaatsten. En vervolgens de plek waar ze nu zitten onaantrekkelijk voor ze maken en ze voor het verblijf op de nieuwe locatie ‘belonen’.”

„De kachel moet branden, maar ik hoef niet binnen te lopen”, zegt Van Poelgeest over zijn werkwijze. Voor de Dierenbescherming komt hij bijvoorbeeld zonder financiële beloning in actie. Gemeenten en instanties moeten wel betalen. „Ik had verwacht het eerste halfjaar te moeten interen op mijn reserves. Dat blijkt niet nodig. En ik doe nauwelijks moeite om met instanties in contact te komen. Ze benaderen mij. De tijd is rijp voor een diervriendelijk alternatief.”